De crock-pot of slowcooker: Wat is het en wat kun je er in maken? (2024)

De crock-pot of slowcooker: Wat is het en wat kun je er in maken? (1)

Meet de crockpot! Al een tijdje zagen we allerlei foodies en ook mensen om ons heen een slowcooker of crockpot in huis halen. Wij hadden geen idee wat het exact inhield.

Totdat we erachter kwamen dat je er stoofpotjes in kunt bereiden. En aangezien Stijn verliefd is op stoofpotjes ging hij zich erin verdiepen. We hadden namelijk gelezen dat met een CrockPot je eten sappig blijft, de goede stoffen en smaken behouden blijven en eigenlijk worden deze juist alleen maar intenser.

Oe, dat klinkt iets voor ons, om nog meer te kunnen smullen! 😉

Wat is een Slowcooker of de Crockpot?

Een slowcooker is een soort pan (het Engelse woord is crockpot). Deze slowcooker werkt op elektriciteit. De pan bestaat uit twee delen. De binnenschaal, deze is gemaakt van aardewerk, en een buitenpan van metaal.

Verder heeft de slowcooker een verwarmingselement en een thermostaat om de temperatuur mee te regelen. De temperatuur kan ingeschakeld worden op low (rond de 80 graden) en op high (rond de 90 graden). Doordat de pan niet warmer kan worden dan deze 90 graden, kan het eten niet aanbranden.

De naam zegt het eigenlijk al, een slowcooker biedt de mogelijkheid om op lage temperatuur over een langere tijd een (eenpans)gerecht te bereiden.

Het voordeel daarvan is, is dat de smaken veel intenser zijn en behouden blijft.

Plus je kunt in de ochtend het apparaat aanzetten zonder het eten aan te laten branden. Bij een stoofpot in een gewone braadpan kan het bij het sudderen dit wel gebeuren, aangezien de temperatuur dan boven de 90 graden kan komen.

Nu kun je onbezorgd van huis. Voordat je in de ochtend naar je werk vertrekt doe je de ingrediënten voor bijvoorbeeld een stoofschotel in de slow cooker. Wanneer je in de avond na je werk weer binnenstapt, komen de heerlijkste geuren je tegemoet. Je hoeft niet meer snel na het werk de winkel in voor een kant en klaar maaltijd, wanneer je thuis komt is het eten klaar.

Dit voorkomt weer een misstap 😉

Op zoek naar slowcookrecepten?

Onze 50 heerlijke gezonde slowcookrecepten staan in Mealplanner. Ze zijn te zien als je Premium lid bent.

Zie hier hoe je Premium lid kan worden.

Hoe gezond is slowcooken?

Door het bereiden op lage temperatuur blijven ook de vitamines behouden. Plus je gebruikt vrijwel geen vet om je gerecht te maken. Dit alles bij elkaar maakt het een gezonde(re) manier van koken.

Waar gebruik je het voor?

Een slowcooker kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken.

Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep.

Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan. Doordat de deksel erop blijft zitten zal er namelijk nauwelijks tot geen vocht verloren gaan en dus gaat er een stuk minder vocht bij dan je normaal gewend bent bij een stoofpot.

In veel recepten die wij zijn tegengekomen, zagen we wel vaak dat het vlees werd aangebraden voordat het de stoofpot in ging. Alleen wij hebben een crockpot gekocht voor gemak. Als je dan ook nog een pan nodig hebt om aan te braden, dan kost dit meer tijd.

Wij hebben nu verschillende gerechten getest door alles direct rauw in de crockpot te stoppen. Dat werkt tot nu toe super.

Zoals bij dit heerlijke gerecht met kip:

De crock-pot of slowcooker: Wat is het en wat kun je er in maken? (3)

Zie hier het recept >

Wat kost een slowcooker?

Een slowcooker kost zo tussen de € 50,– en € 180,–, afhankelijk van de grootte van het apparaat en het merk. Er zijn ook wel slowcookers verkrijgbaar die nog duurder zijn. De slowcooker is verkrijgbaar bij speciale kookwinkels en via internet.

Crock-Pot Slowcooker CR605 Next Gen

Vraag je je af welke wij in huis hebben gehaald?
Wij hebben gekozen voor de Crock-Pot Slowcooker CR605 Next Gen.

Hoor hier van Stijn waarom >

Stijn heeft zijn huiswerk goed gedaan om te kijken wat nu de voordelen zijn van welke slowcooker. Wij zijn voor deze slowcooker gegaan om de volgende reden:

  • Hij is ovaal. Zo kun je er in de breedte & hoogte grote stukken vlees inleggen. Denk aan een sparerib of een hele kip.
  • Hij is 5,7 liter. Vrij groot dus, maar als je een stoofpot maakt, dan wil je ook gelijk veel maken. Idem voor soepen. Zo kan je er lekker heel de week van eten.
  • Hij heeft een timer. Je wilt exact kunnen invoeren hoelang je de slowcooker aan wil hebben staan. Daarna sprint hijop de warmhoud-stand.

Het enige wat niet kan, is dat de keramische schaal niet op het fornuis kan. Het kan wel eens voorkomen dat je vlees vooraf moet aanbraden. Tot nu toe hebben wij het geen probleem gevonden om dit in een andere pan te doen.

Ook interesse in een slowcooker?
Check hier die van ons >

Op zoek naar slowcookrecepten?

Vind al onze CULICOOL365 recepten, slowcooker recepten en duizenden andere recepten terug op MEAL.

Benieuwd naar welke ander apparatuur wij in de keuken hebben?

Neem eens een kijkje op onze pagina van Keukengerei.
Allerlei handig apparaten als keukenmachine, blender en een spirali zijn hier te zien.

De crock-pot of slowcooker: Wat is het en wat kun je er in maken? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5845

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.